W pracowniach ekologicznej i kulinarnej Koszalińskiego Uniwersytetu Ludowego lato ma swój wyjątkowy rytm – pełen troski o naturę, zdrowie i smak.
W ekologicznym ogrodzie wszystko rośnie na naturalnych nawozach – z żywokostu i pokrzywy. Z kolei z mączniakiem uczestnicy radzą sobie domowym sposobem, sięgając po roztwór sody oczyszczonej. Proste, a jak skuteczne! Efekty widać gołym okiem – rośliny kipią zdrowiem i zachwycają bujnym wzrostem. A gdy warzywa i owoce rosną tak pięknie, trudno im się oprzeć – dlatego trafiają do przetworów przygotowywanych w kulinarnej pracowni. To tutaj lato zamyka się w słoikach, by można było wrócić do jego smaków nawet zimą. Efekty pracy uczestników będzie można poznać już w grudniu – przetwory z Koszalińskiego Uniwersytetu Ludowego pojawią się na Jarmarku Bożonarodzeniowym w Koszalinie. Będzie ekologicznie, lokalnie i – co najważniejsze – pysznie! Naturalne sposoby, zdrowe plony
Od grządki do słoika
Jarmark już w planach